Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvíce nominací na Oscara získal film Všechno, všude, najednou. Má jich 11

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.
Foto: Instagram

Nejvíce nominací na letošní Oscary, a sice 11, získal sci-fi film Všechno, všude, najednou autorského dua Daniel Kwan a Daniel Scheinert. Je nominován i na ocenění za nejlepší režii a film. O hlavní cenu se 12. března utká s devíti dalšími soupeři, mimo jiné se snímky Víly z Inisherinu, Fabelmanovi, Top Gun: Maverick nebo Avatar: The Way of Water. Šanci na slavnou sošku má i čtveřice Čechů.

Maskérka Linda Eisenhamerová, specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar i zvukař Viktor Prášil nominaci spolu s kolegy získali za práci na německém válečném filmu Na západní frontě klid, který patří s devíti nominacemi k jednomu z favoritů.

Na cenu za nejlepší film americká Akademie filmového umění a věd, která letos Oscary předá už po 95., nominovala také snímky Elvis, Tár, Na západní frontě klid, Women Talking (Ať ženy promluví) a Trojúhelník smutku. Nominace dnes v Los Angeles oznámila dvojice hollywoodských herců Allison Williamsová a Riz Ahmed.

Multižánrový film Všechno, všude, najednou bude usilovat i o Oscara v kategoriích pro nejlepší původní scénář či nejlepší herečku v hlavní roli (Michelle Yeohová). Tu v pětici nominovaných doplňují Michelle Williamsová (Fabelmanovi), Andrea Riseboroughová (To Leslie), Cate Blanchettová (Tár) a Ana de Armasová (Blondýnka).

O nejlepším herci v hlavní roli se rozhodne mezi Brendanem Fraserem (Velryba), Colinem Farrellem (Víly z Inisherinu), Austinem Butlerem (Elvis), Billem Nighym (Living) a Paulem Mescalem (Aftersun).

Na cenu za nejlepší režii si vedle dvojice Kwan a Scheinert může dělat zálusk i Steven Spielberg, který za částečně autobiografické drama Fabelmanovi získal už svoji dvacátou nominaci na Oscara. Ve hře je i britský režisér Martin McDonagh za komediální drama Víly z Inisherinu, které má dohromady devět nominací. Skupinu doplňují Todd Field za Tár a Ruben Östlund za Trojúhelník smutku.

Témata:  Americký Oscar Ceny Oscar filmové ceny Oscar

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy