Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V 85 letech zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová
Jana Hlaváčová
Foto: Národní divadlo

V sobotu večer ve věku 85 let zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová, původem z Prahy. Během své bohaté kariéry ztvárnila desítky rolí v Národním divadle a Divadle na Vinohradech.

Jana Hlaváčová byla známá také díky své účasti ve filmové sérii režiséra Dušana Kleina "o básnících" a mnoha televizních seriálech. O smrti herečky informovalo Národní divadlo na Facebooku.

Herečka, která se v posledních letech potýkala s Parkinsonovou chorobou, patří mezi nejvýznamnější české herečky poválečné éry. Měla schopnost zvládat komedie i dramata a svým zajímavým a kultivovaným hlasem se výrazně prosadila i v dabingu a rozhlase. Jana Hlaváčová rovněž sdílela své bohaté herecké zkušenosti jako pedagožka na DAMU.

"Jana Hlaváčová byla v Národním divadle první herečkou a klíčovou postavou inscenací několika generací vynikajících tvůrců. Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla a statečným člověkem naší společnosti," uvedl ředitel ND Jan Burian.

Herečka, držitelka mnoha cen a manželka již zesnulého herce Luďka Munzara, se poprvé objevila před kamerou ještě během studií v roli krásné a tajemné Mefistofely v komedii "Kam čert nemůže".

Po absolvování DAMU nastoupila roku 1960 do divadla J. K. Tyla v Plzni, kde strávila pět sezon a kde se provdala za kolegu Jiřího Michného. Po jeho úmrtí v roce 1969 se Hlaváčová definitivně vrátila do Prahy, kde přijala angažmá v Národním divadle.

Témata:  Jana Hlaváčová

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy