Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V 97 letech zemřela přední český pěvkyně Soňa Červená

Soňa Červená
Soňa Červená
Foto: Národní divadlo

V 97 letech zemřela prestižní česká herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Na webu o tom informovalo Národní divadlo.

"Po delší hospitalizaci v jedné z pražských nemocnic dnes nad ránem pokojně ve věku 97 let odešla emeritní sólistka Národního divadla paní Soňa Červená," stojí v prohlášení Národního divadla.

Pěvkyně se narodila se 9. září 1925 a Červená a její život byl plný zvratů. Hrála s Janem Werichem či Vlastou Burianem, emigrovala na Západ a mezi její přátele patřili ti největší světoví umělci. 

Červená ztvárnila více než stovku operních rolí a celosvětovou popularitu jí přinesla role především role proslulé Carmen. Zahrála si ale i v muzikálu Divotvorný hrnec Voskovce a Wericha nebo ve filmu Poslední mohykán či Pupendo.

Domovskou scénou se jí na nějakou dobu stala opera ve Frankfurtu nad Mohanem, ale působila i v milánské La Scale nebo v pařížské opeře či v činoherním divadle v Hamburku.

V roce 2005 obdržela zvláštní cenu Thálie a v roce 2009 získala cenu Alfréda Radoka. V roce 2013 dostala medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění a v roce 2015 jí ministr kultury Daniel Herman udělil titul Dáma české kultury. V červnu 2018 po ní pojmenovali planetku.

Témata:  Soňa Červená

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy